M-am virusat pe facebook messenger. Ce pot sa fac?


Introducere


Facebook și Messenger sunt platforme de socializare foarte populare, folosite de oameni de toate vârstele pentru a comunica și a partaja informații. Totuși, popularitatea lor atrage și diverse riscuri de securitate. Acest ghid explică principalele probleme, exemple de viruși și soluții pentru a vă proteja conturile și informațiile personale.

Probleme de Securitate și Exemple de Viruși

Phishing
Descriere: Atacurile de tip phishing implică mesaje false care par să vină de la prieteni sau surse de încredere. Aceste mesaje conțin linkuri care redirecționează utilizatorii către site-uri web false menite să fure datele de autentificare.


Exemplu: Primiți un mesaj de la un prieten care spune "Uite acest videoclip despre tine!" și include un link. Clicul pe acest link vă poate duce la o pagină falsă care solicită să vă introduceți datele de autentificare pe Facebook.
Virusul acesta arata cam asa pe facebook messenger


Soluție: Nu faceți clic pe linkuri suspecte. Verificați cu prietenul dacă mesajul este autentic. Utilizați autentificarea în doi pași pentru securitate suplimentară.

Virusi și Malware

Descriere: Anumite mesaje conțin atașamente sau linkuri care, odată accesate, instalează malware pe dispozitivul utilizatorului. Acest malware poate fura informații personale sau poate permite atacatorului să preia controlul dispozitivului.
Exemplu: Primiți un mesaj cu un atașament aparent inofensiv, cum ar fi "Vezi această poză!". Deschiderea acestui fișier poate infecta dispozitivul cu malware.
Soluție: Nu deschideți atașamente de la surse necunoscute. Utilizați un program antivirus pentru a scana și elimina eventualele malware.

Compromiterea Conturilor

Descriere: Conturile de Facebook pot fi compromise și folosite pentru a trimite spam sau mesaje malițioase prietenilor utilizatorului.
Exemplu: Un prieten vă trimite un mesaj cu un link suspect. De fapt, contul prietenului a fost compromis și folosit pentru a răspândi virusul.
Soluție: Dacă primiți un mesaj suspect, raportați-l la Facebook și informați-vă prietenul că s-ar putea să aibă contul compromis. Schimbați imediat parola și activați autentificarea în doi pași.
 

Exemple de Viruși

Koobface
Descriere: Se răspândește prin mesaje care par a fi trimise de prieteni și conțin linkuri către site-uri infectate. Odată accesat, poate prelua controlul asupra contului de Facebook.
Soluție: Evitați să faceți clic pe linkuri necunoscute și păstrați-vă software-ul de securitate actualizat.

Tipul acesta de virusare arata cam asa 

Facebook Video Virus
Descriere: Apare sub forma unui mesaj care conține un link către un videoclip. Accesarea linkului poate duce la descărcarea unui fișier infectat.
Soluție: Nu faceți clic pe linkuri video suspecte. Verificați autenticitatea mesajelor cu prietenii.
Acest virus arata cam asa

Facebook Friend Request Virus
Descriere: Implică primirea de cereri de prietenie de la conturi false sau compromise. Acceptarea acestora poate duce la primirea de mesaje sau linkuri malițioase.
Soluție: Acceptați cereri de prietenie doar de la persoane pe care le cunoașteți personal. Raportați conturile suspecte la Facebook.
 Aveti cand primiti cereri de prietenie 
 

Măsuri de protecție

 1. Prudență la Linkuri și Mesaje
  • Evitați să faceți clic pe linkuri suspecte, chiar dacă provin de la prieteni. Verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor.
 2. Parole Puternice și Unice
  • Utilizați parole complexe și unice pentru conturile de Facebook și Messenger. Nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi.
 3. Autentificare în Doi Pași (2FA)
  • Activați autentificarea în doi pași pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate. Aceasta necesită un cod suplimentar de verificare, pe lângă parolă.
 4. Actualizări Regulate ale Software-ului
  • Păstrați actualizate sistemele de operare, browserele și programele de securitate pentru a vă proteja împotriva celor mai recente amenințări.
 5. Raportarea Activităților Suspecte
  • Dacă primiți un mesaj suspect, raportați-l la Facebook și informați prietenul al cărui cont ar putea fi compromis.

Ce să faceți dacă sunteți infectat

 1. Schimbați Parola
  • Imediat ce suspectați că ați fost infectat, schimbați parola contului de Facebook și a oricăror alte conturi care folosesc aceeași parolă.
 2. Scanare pentru Malware
  • Utilizați un program antivirus de încredere pentru a scana și elimina eventualele malware de pe dispozitiv.
 3. Notificați Prietenii
  • Informați-vă prietenii că ați fost infectat și că ar trebui să fie atenți la mesajele suspecte care par să provină de la dumneavoastră.
 4. Revizuirea Activității Contului
  • Verificați activitatea contului pentru a identifica și a raporta orice acțiune neautorizată.


Concluzie

Utilizarea Facebook și Messenger poate implica anumite riscuri de securitate, dar prin adoptarea unor măsuri preventive simple, puteți reduce semnificativ aceste riscuri. Fiți vigilenți, utilizați parole puternice, activați autentificarea în doi pași și mențineți-vă software-ul actualizat pentru a vă proteja împotriva fraudelor și virușilor.

Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!